Schuim bewerken: Onze technieken
Ontdek de mogelijkheden voor schuim bewerken bij Lejan
Schuim bewerken voor inlays en inserts vraagt om goede ontwerpen en het gebruik van de juiste technieken. Hiervoor past Lejan verschillende technieken toe om te komen tot het beste beschermende interieur tegen de beste prijs. Ontdek meer over onze technieken en services voor schuim bewerken. Van CNC-snijden en CNC-frezen tot CNC-waterstralen, stansen, warmtebehandeling en onze foam cutting service.
Wilt u foam inlays laten maken? Wij kunnen schuimplaten en schuimblokken op vele manieren bewerken. Op deze pagina krijgt u een indruk van de mogelijkheden. Uiteraard hoeft u zelf niet de keuze te maken, daarvoor krijgt u hulp van onze experts. Toch is wat meer achtergrondinformatie wellicht relevant voor u. Op basis van uw vraag kiezen we de geschikte manier van schuim bewerken. Onze experts kunnen o.a. schuim frezen, snijden, lamineren en graveren. Onze speciale foam cutting service maakt uw foam inlays en inserts volledig op maat. Hiervoor werken we vaak met CNC-machines.


Schuim bewerken met CNC-machines: hoe werkt het?
Voor repeterende, zeer precieze schuimbewerkingen werken we met CNC-machines. CNC staat voor Computer Numerical Control, een computergestuurde machine die werkt op basis van coördinaten.
De meeste CNC-freesmachines hebben een drieassig coördinatenstelsel: X, Y en Z. De machine legt via een zogeheten G-code met coördinaten een bepaald pad af. De G-code is een lijst die gemaakt is met behulp van CAM-software, op basis van technische tekeningen. Deze tekeningen kunt u door ons laten ontwikkelen of zelf aanleveren. Levert u de tekeningen bij ons aan? Wij kunnen uit de voeten met de volgende formaten:
- In 2D werken we met Autocad en Alphacam: DFX-, DWG-, of EPS-formaat.
- In 3D werken we met Solidworks: STEP-, SLDPRT- of STIL-formaat.
Stansen
Schuim stansen is een schuimbewerkingstechniek die geschikt is bij grotere oplages. Om uw foam inlay te snijden, gebruiken we een stansmes dat voor u op maat is gemaakt. Hiermee kunnen we dunnere en dikkere lagen hard- en zachtschuim zeer effectief produceren.
Voor deze manier van schuim bewerken bestaan drie opties:
- Full-cut: volledig gestanst.
- Semi-cut: half gestanst, of via punten bij elkaar gehouden. Bijvoorbeeld bij het standaard plukschuim / Plug & Play schuim.
- Kiss-cut: materialen gestanst tot op de papieren drager.
Wilt u meer weten over deze manier van bewerken?


Lamineren
Onze vakspecialisten kunnen PE-schuim en PU-schuim bewerken om op maat gemaakte foam inlays en kofferinterieurs professioneel te lamineren. Wij lamineren twee of meerdere lagen met grote, gelijkmatig verdeelde druk. Het schuim bewerken gebeurt met een vlakke of rollenpers, met of zonder toegevoegde warmte. Zo laten we de verschillende lagen aan elkaar hechten en/of samensmelten tot één geheel.
Met lamineren kunnen we de volgende materiaaleigenschappen aanpassen:
- Dikte.
- Densiteit (ofwel dichtheid).
- Flexibiliteit.
- Kleuren (kleurcombinaties zijn mogelijk, toplaag, tussenlaag en/of onderlaag.
- Hechting (met een lijmlaag van hotmelt of dubbelzijdige tape aan één of twee zijden).
Wilt u meer weten over deze manier van bewerken?
Schuim zelfklevend maken
We kunnen zowel hardschuim als zachtschuim aan één of twee zijden zelfklevend maken. Dit is mogelijk voor verschillende oppervlakken. Bijvoorbeeld een dunne plaklaag over de hele plaat en/of inlay, of juist door enkele stroken met een hotmelt laag of dubbelzijdige foamtape te bedekken.
Wilt u meer weten over deze manier van bewerken?


CNC-snijden
We snijden het schuim met een CNC-snijder (lintzaag). Het is mogelijk om het schuim zowel horizontaal als verticaal te snijden. Zo verwerken we het materiaal efficiënt en minimaliseren we afval.
Het is ook mogelijk om de CNC-lintzaag aan te sturen op basis van tekeningen. Hierdoor kan de lintzaag alle benodigde vormen uit een blok of plaat snijden. Voordeel van deze manier van schuim bewerken: het is snel én zorgt voor maximaal gebruik van het materiaal, omdat de snijlijnen dicht bij elkaar kunnen liggen.
Wilt u meer weten over deze manier van bewerken?
CNC-snijden met oscillerend mes
Lejan kan schuimplaten ook snijden met een CNC-gestuurd mes, een zogeheten oscillerend mes. Met deze snelle vorm van schuim bewerken is vrijwel elke vorm uit een plaat te halen. Voor deze techniek is geen speciaal stansmes nodig, wat zorgt voor eenmalige kosten. Dat maakt deze techniek ook geschikt voor kleinere oplagen. Een eventueel nadeel is dat er beperkingen zijn in de dikte van de schuimplaten.
Wilt u meer weten over deze manier van bewerken?


CNC schuim frezen
Met een CNC schuim frezen, hoe werkt dat? Een CNC-frezer kan snel en zeer nauwkeurig schuim bewerken, door complexe 2D- en 3D-schuimvormen te frezen. Een CNC-frees is een computergestuurd roterend snijgereedschap (een soort horizontale boor) die uitsparingen op een voorafte bepalen diepte maakt. Foam inlays frezen is een veelgebruikte techniek bij Lejan.
De meest eenvoudig vorm van CNC frezen is 2D-frezen: de frees volgt een 2D-pad en snijdt de gewenste vorm op een bepaalde diepte ui. De frees kan lijnen volgen, maar ook ‘pockets’ maken. Een CNC-freesmachine kan ook 3D-frezen, dus 3D-vormen produceren. Hiervoor leveren onze opdrachtgevers een CAD-model/tekening bij ons aan.
Wilt u meer weten over deze manier van bewerken?
CNC waterstralen
Waterstralen of watersnijden of waterjetten is een koud proces waarmee we schuimplaten snel snijden met een zeer smalle gerichte hogedruk waterstraal. Met deze techniek kan vrijwel elk materiaal (tot een dikte van 100 mm) in een bewerking gesneden worden. Deze manier van schuim bewerken wordt veel toegepast om materiaal efficiënt, snel en voordelig te snijden op basis van CNC-aansturing.
De voordelen van schuim bewerken met waterstralen:
- Hoge precisie (toleranties van 0,1 – 0,2 mm, tot wel 180 mm dik).
- Geen vervormingen (door bijvoorbeeld spanning of warmte).
- Er zijn minimale nabewerkingen nodig.
- Complexe snijvormen zijn mogelijk.
- Stofvrij (duurzaam en werknemersvriendelijk).
- Zorgt voor efficiënt materiaalgebruik.
- Geen eenmalige stansmeskosten nodig.
Wilt u meer weten over deze manier van bewerken?


CNC 3D-vorm snijden
Deze methode wordt gebruikt om 3D-gevormde uitsparingen in PU-schuim inlays te maken. Hiervoor wordt het schuim onder druk, rollenpers, vorm gesneden met behulp van mallen wat 3D-uitgesneden vormen geeft. De standaard noppen-/eier- en piramide schuimplaten worden op deze manier geproduceerd
Schuim graveren
Met onze CNC-freesmachine en lasermachines kunnen we foam ook graveren, in dezelfde productierun als waarin de inlays op maat worden gemaakt. Zo kunnen we uw schuim inlays herkenbaar maken, bijvoorbeeld door een logo of naam te graveren. Dankzij een speciale microfilter komen er geen schadelijke stoffen vrij.
Wilt u meer weten over deze manier van bewerken?


Warmtebehandeling van schuim
Ook kunnen we de schuiminterieurs, foam inlays en inserts na de productie een warmtebehandeling geven. Zo blijft er geen restmateriaal over. Dit is verstandig als de schuim inlays op maat zijn gemaakt met een CNC-frees. Of als het noodzakelijk is dat uw inlays stofvrij zijn.
Wilt u meer weten over deze manier van bewerken?
Schuim verlijmen (geautomatiseerd)
Aan onze lijmstations verzorgen we de verlijming, afronding en nabewerking van de schuimproducten. Onze schuimspecialisten zorgen ervoor dat elk schuimstuk met precisie is behandeld. We verlijmen met zowel koude als warme (hotmelt) lijmen, handmatig of machinaal.
Wilt u meer weten over deze manier van bewerken?


Schuim bewerken met een coating
Schuim bewerken met een coating is een verstandige keuze. Zo beschermt een coating tegen o.a. uv-straling, slijtage, weersinvloeden, vloeistoffen, oliespatten en chemicaliën. Laat u het schuim bewerken met een coating, dan kunt u het ook makkelijker reinigen. De inlay en uw product gaat dan ook veel langer mee.
Wilt u meer weten over deze manier van bewerken?

Testen
Voor de bescherming van uw producten tegen schade tijdens transport en gebruik is het cruciaal om verpakkingen van de best mogelijke kwaliteit te hebben zodat uw goederen hun bestemmingsmarkt kunnen bereiken en/of in het gebruik duurzaam in de conditie waarin ze de productielijn hebben verlaten.
Wij kunnen onder andere de volgende tests voor u uitvoeren die passen in en leiden tot ATA300 / ISTA / IP / MIL of andere standaard certificeringen:
- Schok en impact: valtest, horizontaal en verticaal
- Trilling: random tril test
- Compressie: sterktebepaling, statische en dynamische compressie
- Lage druk kamer: luchtdrukveranderingen en de impact op een luchtdichte verpakking
- Materiaalonderzoek: trektest met bijvoorbeeld handgrepen, sluittape of omsnoeringsband
- Klimaat- en watertests: kwalificeren van thermisch isolerende verpakkingen, UV-stabiliteit, waterdichtheid
Toepassingen

Beurs materialen

Demo apparatuur

Speciaal gereedschap

Hoe kies ik de juiste verpakking?
Op basis van uw behoeften en onze expertise maken wij voor u een verpakkingsadvies. Zo helpen wij u met de juiste keuzes te maken voor specifieke verpakkingen, zoals voor aluminium of kunststof wapenkoffers en andere militaire verpakkingen. Wij ontzorgen u, door vanuit de vele mogelijkheden een optimaal afgestemd verpakkingsoplossing op maat te maken.

Wat is uw schuimberekening uitdaging?
Niet gevonden wat u zocht? Laat u adviseren door onze specialisten en neem contact met ons op.

Gert Stolker
Accountmanager & Product ontwikkeling